Bahçede bakımı kolay olan bitkiler hangileridir

Bahçede bakımı kolay olan bitkiler hangileridir

Genellikle çamgiller ailesindeki bitkiler olarak nitelenebilinir.

Şimşir: Şimşir her dem yeşil çalı formunda ya da nadir olarak bazıları ağaç formunda olan bir bitkidir. Simetrik şekiller verilebilen şimşirler yetiştirilmesi kolay bir bitki olduğundan hemen her yerde görebilirsiniz. Eğer bahçenizde görsel açıdan güzelleştirmek istiyorsanız şeklini korumak için biraz vakit ayırmalısınız. Birçok hastalık ve zararlılara karşı duyarlı olduğundan iyi takip etmek gereklidir.

Pitos: Uygun koşullarda 80-100 cm boy, 150-200 cm çap yapan, sık dallı, dalları yanlara doğru eğimli büyüyen bodur bir türdür. Parlak koyu yeşil, sert dokulu yaprakları vardır. Tam güneş ya da yarı gölge istekleri vardır. Nisan – Haziran aylarında demetler halinde krem-beyaz  küçük çiçek açarlar. Çiçeklenme dönemini takiben yuvarlak, yeşil meyveler oluşur. Kuvvetli donlardan daha kolay etkilenir. Deniz tuzu rüzgarına dayanıklıdır. Akdeniz kıyılarında yaygın olarak bulunur. Her tür toprağa uyum sağlamanın yanında en iyi gelişimini nemli, geçirgen topraklarda sağlar. Payzaj uygulamalarında top top veya herdem yeşil olduğundan çit bitkisi olarakta kullanılır.

Lavanta: Lavanta çiçeğinin çok bakım istemeyen bir bitkidir. Bahçede yetiştirilen lavanta bitkisi için asgari düzeyde bir bakım yeterlidir. Saksıda yetişen lavantanın da toprak ve saksı değişimini doğru zamanlarda yaparak, sağlıklı bir şekilde boylanmasını sağlayabilirsiniz. Lavanta çiçeğinin bakım planını yapmadan önce, çiçeğinizi doğru yere konumlandırdığınızdan emin olmalısınız. Çünkü bulunduğu konum ve ışıkla ilişkisi lavanta çiçeği için hayati öneme sahiptir.

Biberiye: Rosemary diye kısaltılan botanik adının orijinal adı ise kaynaklarda Rosmarinus officinalis L. olarak geçer. Biberiye Eski Yunanlar ve Romalılar tarafından hem mutfakta hem de tıbbi amaçlı kullanılırmış. Biberiyenin anlamı bağlılık, sadakat olarak tanımlanır ve bu sebeple düğünlerde gelin tacına yerleştirilirmiş. Hasta odalarında havayı temizlemek amaçlı yakılan biberiye terapi amaçlı kullanılırmış. Kış aylarında yapraklarını dökmeyen, 50 – 100 cm boylarında ve hep yeşil kalan bu bitki özellikle Adana ve Mersin olmak üzere Akdeniz bölgesinde sık yetiştirilir.

Sardunya: Yaz aylarında çiçek açan sardunya bitkisi, balkonların olmazsa olmazı. Her balkonda sardunya bulunmasının sebebi aslında sadece güzel görüntüsü değil,  sardunya aynı zamanda yaz sıcaklarına en çok dayanıklılık gösteren çiçeklerden biri.

Karanfil: Karanfil, botanikteki adı ile Dianthus Caryophyllus, Karanfilgiller (Caryophyllaceae) familyasına ait bir çiçektir. Kesme çiçekçiliğin vazgeçilmezlerinden olan karanfilin çiçekleri beyaz, pembe, kırmızı renkleri ağırlıkta olmak üzere birçok renkte olabilir. Karanfil seralarda her mevsim üretilebilir, bu sebeple de karanfil fiyatları çok yükseklerde seyretmez. 80’den fazla cinsi olduğu bilinen karanfile ait 2000 kadar alt tür vardır.

Hanımeli: İlkbahardan sonbahara kadar çiçek açarak bulunduğu ortama güzel kokular yayar. Sarmaşık gibi gelişir ve bakımı kolaydır. Uzun ömürlü bir bitki olduğundan bahçeleri güzelleştirmek için idealdir.

Ortanca: İlkbahardan sonbahara kadar çiçek açarak bulunduğu ortama güzel kokular yayar. Sarmaşık gibi gelişir ve bakımı kolaydır. Uzun ömürlü bir bitki olduğundan bahçeleri güzelleştirmek için idealdir.

Amerkan Sarmaşığı: Halk arasında Hazan dalı, Virjinya sarmaşığı, Frenk asması olarak da bilinen Amerikan Sarmaşığı bahçe dekorasyonunda ve peyzaj düzenlemelerinde oldukça rağbet gören ve aranılan bir süs bitkisidir.

Leave Your Reply

Your email address will not be published.

*